Társulat
Elérhetőség
Nemzetközi PUCK Bábfesztivál
Műsor
ELŐADÁSOK
Noktürn
Médiapartnerek
ÚJDONSÁG
Informatii publice
Noutati 2018

JEGYEK
ÉS BÉRLETEK
1 jegy ára: 10RON
Bérlet ára: (5+1): 40RON
Szervezett csoport (1jegy ára): 5RON


Kolozsvári PUCK Bábszinház
. I.C. Bratianu. 23 szám
40079 Kolozsvár, Románia
tel/fax: 004 0264 595 992
e-mail: teatrulpuck@yahoo.com
www.teatrulpuck.ro

Igazgató: Emanuel Petran

 

A több mint 65 éves múltra visszatekintő Puck Bábszínház román és magyar tagozata hivatalosan 1950. február 5-én jött létre. Az alapítók közt említjük Fischer Editet, Ileana Hodișt és Fuhrmann Károlyt. A bábszínház Nina Ghernet Krajcár és krajcárka című (Lev Tolsztoj szövege nyomán színre vitt) előadásával nyitotta meg kapuit. Ezt követően kiváló és változatos repertoárral, hazai és nemzetközi turnékkal, majd ezeket koronázó fesztiváldíjakkal és számos emblematikus előadással büszkélkedhet az intézmény.

2002 óta évi rendszerességgel a Puck Bábszínház megszervezi a a Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválját, idén októberben kerül sor a rendezvény 16. kiadására. Ez Kelet-Európa egyik legelismertebb, és az országban a legnagyobb ilyen jellegű fesztivál, amelyre Európa számos országából és Ázsiából is érkeznek neves meghívottak.

A több mint 300 bemutatott előadás eddigi sikertörténetét képtelenség lenne néhány oldalban összefoglalni. De mindenképp ki kell emelnünk az 1958 és 1984 közötti éveket, ezt a korszakot Kovács Ildikó személyisége és szakmai felkészültsége határozza meg, a Puck „aranykorszakaként” is emlegetik. Ebben az időszakban számos, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló, színvonalas, a nemzetközi trendekkel összhangban lévő előadást mutatott be a két társulat. Legendás például az 1980-as Übü király, melyet az adott korban a cenzúra nem is engedett volna más intézményben bemutatni, és amely, mind esztétikai, mind politikai értelemben forradalmi volt.

             A jelenlegi társulat egyrészt ezt az örökséget viszi tovább, számos egyetemes és magyar mese a klasszikus kesztyűs báb módszerével kerül bemutatásra, ugyanakkor az sem ritka, hogy a történetek különféle kortárs bábszínházi formanyelveken kelnek életre. 

Az előadások sorában visszatérő cím többek között A. A. Milne Micimackója, a Grimm testvérek Jancsi és Juliskája, az Ördögverő jóbarátok vásári bábjáték, a Lázár Ervin mesét bemutató Szegény Dzsoni és Árnika, a Fodor Sándor Csipikéjének színpadi változata. Újszerű, különleges előadás a W. A. Mozart zenéjére és Joan Miró képzőművész alkotásaira épülő nonverbális előadás a Mimorózart. A tíz éven felüli iskolás korosztályt szólítja meg a Shakespeare Szentivánéji álom című tündérjátékát feldolgozó osztályteremben játszott Puck és a többiek című előadás. Mátyás király legendás alaját kelti életre a Ha én lennék Mátyás király előadás, a 2016-2017-es évad újdonságai között pedig a Móra Ferenc meséket tartalmazó Meseszőnyeg óvodások számára készült előadás és a tanulságos Én vagyok Pinokkió szerepel.