Történet
Társulat
Elérhetőség
Műsor
ELŐADÁSOK
Noktürn
Médiapartnerek
ÚJDONSÁG
Informatii publice
Noutati 2018

JEGYEK
ÉS BÉRLETEK
1 jegy ára: 10RON
Bérlet ára: (5+1): 40RON
Szervezett csoport (1jegy ára): 5RON


Kolozsvári PUCK Bábszinház
. I.C. Bratianu. 23 szám
40079 Kolozsvár, Románia
tel/fax: 004 0264 595 992
e-mail: teatrulpuck@yahoo.com
www.teatrulpuck.ro

Igazgató: Emanuel Petran

PUCK Bábfesztivál

 A XVI. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiváljának díjai 

2017. október 16-20., Kolozsvár

Véget ért az öt napon át zajló XVI. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja, amelyen a négy meghívott külföldi társulaton kívül tizennégy hazai bábszínház volt versenyben a fesztiváldíjakért.

Az öt tagú bíráló bizottság Slobodan Marković (a zsűri elnöke, a Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál igazgatója) Roxana Croitoru teatrológus, dr. Katona József rendező, dr. Ovidiu Pecican újságíró és dr. Epaminonda Tiotiu díszlettervező a következő díjakat osztotta ki a rendezvény zárógáláján:

 1. A legjobb előadás díját a Történet a tálról és a kanálról című előadás érdemelte ki, amelyet a Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulatának „Brighella” Bábtagozata mutatott be.
 2. A legjobb rendezés díját A hókirálynő című előadás színpadra állításáért Adela Moldovan kapta. Az előadást az Aradi Marionett Színház mutatta be.
 3. A legjobb díszletért járó díj Eugenia Tărășescu Jianu munkáját dicséri, amely a brassói „Arlechino” Bábszínház A négyszögletű mese című előadásban volt látható.
 4. A legjobb zene díját Czapp Ferenc zeneszerző érdemelte ki, mely zene a Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat „Brighella” Bábtagozatának a Történet a tálról és a kanálról című előadásában volt hallható.
 5. A legjobb dramaturgiáért járó díjat szintén a Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulatának „Brighella” Bábtagozata érdemelte ki. A Történet a tálról és a kanálról című előadás szövegkönyvét Michael Ende nyomán Nagy Viktória Éva és Schneider Jankó írta.
 6. A legjobb bábokért járó díjat Eustațiu Gregorian kapta. A bábok az Aradi Marionett Színház A hókirálynő címűelőadásában szerepeltek.
 7. Az idei fesztivál alakításdíjait a következő bábszínészek kapták:

- A kollektív alakítási díjat A hókirálynő előadás művészei, az Aradi Marionett Színház érdemelte ki.

- A legjobb női alakítás díját ex aequo Nagy Anikó érdemelte ki a Történet a tálról és a kanálról című előadásban bemutatott játékáért. Az előadást a Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulatának „Brighella” Bábtagozata játszotta.

- Női alakítási díjban részesül ex aequo Gabriela Lungu bábszínésznő is A virágok királykisasszonya című előadásban való alakításáért. Az előadást a Moldova köztársaságbeli  „Guguță” Állami Bábszínház mutatta be.

- A legjobb férfi alakításért Daniel Stanciu, a bukaresti „Țăndărică” Színház bábszínésze lett díjazva, aki a Piroska és farkas című előadásban a farkas szerepben volt látható.

Oklevélben részült továbbá a színész-néző kapcsolatért Andreea Ajtai a marosvásárhelyi Ariel Színház művésze, és A kis boszorkány című előadás vizuális hatásért a gyulafehérvári Prichindel” Bábszínház.

Köszönjük a támogatóknak, a partnereknek és a kolozsvári közönségnek, hogy velünk tartottak. 

---------------------------------------------------
A XVI. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja

 

Fesztival plakat

 


Jegyárak:

 • Egy jegy ára: 10 lej
 • Szervezett csoportok: 7 lej
 • Több előadás megtekintése esetében, szervezett csoportoknak 5 lej
 • Szállítás igénylése esetében, szervezett csoportoknak 10 lej


Öt napig Kolozsvár a bábszínház nemzetközi fővárosa lesz, hiszen október 16-20-án 21 előadásnak ad otthont a Puck Bábszínház rendezvénye, az immár XVI.-jára megszervezett Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja. A meghívott és a versenyben lévő előadások mellett egy professzionális műhelyre is sor kerül. A fesztivál minden napján pedig legalább egy, de gyakran két magyar nyelvű előadás várja a kolozsvári közönséget.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a fesztivál-előadások a város számos színpadán megtekinthetőek: lesz előadás a Kolozsvári Magyar és a Kolozsvári Román Operában, a Diákművelődési Házban, a Gheorghe Dima Zeneakadémián, a ZUG.zone-ban és természetesen a Puck Bábszínházban.

A fellépők olaszországi, magyarországi, Moldova köztársaságbeli, nagy-britanniai és romániai művészek lesznek. Különleges meghívott a nagy-britanniai Stephen Mottram, és az olaszországi di Filippo Társulat, a debreceni Vojtina és a kisjenői (Moldova Köztársaság) „Guguță” Színház.

A fesztivál minden napján legalább egy, de gyakran két magyar nyelvű előadásra is sor kerül. Hétfőn a Puck Bábszínház magyar tagozata az Én vagyok Pinokkió című előadásra várja a gyermek, de a felnőtt közönséget is, hiszen az előadás kezdeti időpontja 19 óra. Kedden a 10 és 13 órától a szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella bábtagozata a ZUG.zone-ban a Történet a tálról és a kanálról című előadást mutatja be, a Puck Bábszínházban pedig 17 és 19 órától a debreceni Vojtina Bábszínház a Szerencsés János előadást játssza. Szerdán magyar nyelven a Diákművelődési házban 9:30 és 11 órától a marosvásárhelyi Ariel Színház bemutatásában A kis hableány lesz látható. Csütörtökön 10 és 13 órai kezdéssel a ZUG.zone-ban Kispipi és Kisréce előadásra várjuk a közönséget, amely előadás a nagyváradi Lilliput Társulat előadásában valósul meg, pénteken pedig 9:30 és 11 órától a Puck-színpadon a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház fog A rest legényről mesélni.

Különleges lehetőség nyílik a bábszínészek, színészek és színművészeti hallgatók számára október 18-án, szerdán, 15 órától, amikor az oxfordi Stephen Mottram vezetésével a Puck Bábszínházban bábos műhelyre kerül sor, amelynek címe: A mozgás logikája. A műhely bevezetés lesz a sikeres és látványos bábmozgatás rejtelmeibe.

A hagyományokhoz híven idén is versenyjelleget ölt a fesztivál, és 16 társulat előadása fölött dönt majd az öttagú bíráló bizottság. A zsűri elnöke Slobodan Marković (a Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál igazgatója), tagjai pedig: Roxana Croitoru teatrológus, dr. Katona József rendező, dr. Ovidiu Pecican újságíró és dr. Epaminonda Tiotiu díszlettervező.

A 16-jára megszerveződő fesztivál október 20-án, pénteken 18: 30-kor a díjátadó ünnepségen zárul.

Jegyek válthatóak előadások előtt a fesztiválhelyszínek pénztárainál. Jegyfoglalás pedig hétfőtől péntekig 9-16 óra között Sipos Krisztina közönségszervezőnél lehet a következő telefonszámon: 0731837693.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A XV. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztivál díjazottai
A fesztivál öt napja alatt körül-belül 7000 néző (köztök 1350 magyar gyermek!) 32 hazai és külföldi előadást nézett meg. A fesztivál nemzetközi oldalát dániai, szlovéniai, magyarországi, oroszországi és moldovai köztársaságbéli előadások képezték. A fesztivál programját kiállítások és értekezletek is gazdagították.

Az idei fesztivál zsűrijének elnöke Slobodan Markovic (a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál igazgatója), a zsűritagok: dr. Eugenia Sarvari (teatrológus), dr. Katona József egyetemi lektor (rendező), dr. Ovidiu Pecican egyetemi tanár (dramaturg) és dr. Epaminonda Tiotiu (szcenográfus).

Az idei fesztiválon 9 díjat és 5 oklevelet osztott ki a zsűri.

Díjak
1. A 2016-os Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválon a legjobb előadásért járó díjat a bukaresti „Țăndărică” Színház kapja A hóember, aki találkozni akart a Nappal című előadásáért.
2. A Puck Fesztiválon idén a legjobb díszletért járó díjat a konstancai „Căluțul de mare” Bábszínház A kis hableány című, román nyelvű előadásának díszlettervezője Eugenia Tărășescu Jianu kapta.
3. Ugyancsak A kis hableány előadás egyik alkotója kapta a legjobb zenéért járó díjat Alexandru Berehoi személyében.

4. Alakítási díjak
- A kollektív előadásért kapott díjat a „Ghionaia” alakítója az Öregedés nélküli fiatalság és halál nélküli élet előadásban, amelyet a temesvári „Merlin” Színház mutatott be.
- Egyéni színészi alakításért kapott díjat a konstancai A kis hableány előadásában Dana Manolache, aki a kis hableány játszotta.
- Ugyancsak az egyéni alakításért Lucian Orbean is díjazott lett a ploiesti „Ciufulici” Színház Mechanikus hercegnő című előadásában nyújtott alakításáért.
5. A zsűri alakítási különdíját a farkas szerepet alakító színészek kapják A hóember, aki találkozni akart a Nappal című „Țăndărică” Színház által előadott produkcióban.
- A nagyváradi „Lilliput” Társulat Az égig érő fa című előadása a hagyományőrzésért és a koherens produkcióért kapott különdíjat.
- A bíráló bizottság A kis Muck előadás által létrehozott hangulatáért, atmoszférájáért díjazta a gyulafehérvári „Prichindel” Bábszínházat.

6. A zsűri kitüntetésében részesültek még a következők
- Florian Silaghit a nagyváradi „Arcadia” Társulat Stan Bolovan című előadásában, Stan Bolovan szerepben megvalósított vokális játékáért érdemelt oklevelet.
- Oklevél illette marosvásárhelyi „Ariel” Színháznak a Kay szerepét alakító színészét a Hókirálynő című előadásban.
- Oklevelet kapott az eklekticizmus kiaknázásáért a temesvári Csiky Gergely Színház az Apakaland előadásban.
7. Oklevelet érdemelt továbbá A hóember, aki találkozni akart a Nappal című bukaresti előadás a dramatikus szövegkönyvéért.
8. Oklevél illette a zene eredetiségéért Cári Tibort, amely zeneszámok a bukaresti A hóember, aki találkozni akart a Nappal és a temesvári Apakaland előadásokban voltak hallhatóak.

Emanuel Petran, Puck Bábszínház igazgatója megköszönte mindenkinek a jelenlétet, és hogy egy tartalmas és sikeres fesztivál lehetett a XV. kiírás is, valamint ő is átnyújtott egy oklevelet a Puck Bábfesztivál megálmodójának és első megszervezőjének Traian Savinescu egykori igazgatónak és rendezőnek.


plakat
XV. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja
A Puck Nemzetközi Báb- és Marionettszínházak Fesztiváljának idei kiadására a szervezők 22 előadással és 32 fellépéssel készültek, melyeket a hazai társulatok mellett Oroszországból, Dániából, Magyarországról, Moldova Köztársaságból és Szlovéniából érkező művészek adnak elő.

Az előadásokat október 17 és 21 között a kolozsvári Puck Bábszínházban, a Diákművelődési Házban, a Zug.zone-ban, a Georghe Dima Zeneakadémián, a monostori Dacia Moziban, a Lucian Blaga Nemzeti Színházban, valamint a Magyar Operában mutatják be.

„Jelentős pillanat a Puck Bábszínház életében a fesztivál 15. kiadása. Kihívásokkal teli évek kemény munkájának és erőfeszítéseinek eredménye ez, amelyeknek köszönhetően a kolozsvári publikum minden alkalommal kiváló darabokat láthatott a világ összes pontjáról érkező művészek előadásában. Szeretettel várjuk kis és nagy közönségünket az idei rendezvénysorozatra is, hogy együtt örvendhessünk a mesék világának, együtt éljük át a bábszínházi előadások megannyi varázsát”, nyilatkozta Emanuel Petran, a Puck Bábszínház igazgatója.

Az idei fesztivál zsűrijének elnöke Slobodan Markovic (a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál igazgatója), a zsűritagok: dr. Eugenia Sarvari (teatrológus), dr. Katona József egyetemi lektor (rendező), dr. Ovidiu Pecican egyetemi tanár (dramaturg) és dr. Epaminonda Tiotiu (díszlettervező).

A teljes fesztiválprogramból kiemelten ajánljuk az alábbiak megtekintését.

Hétfőn, október 17-én a román anyanyelvű előadások mellett 10:00 és 11:30 órától a kolozsvári bábszínház csapata a Mimorózart című nonverbális, a 4 éven felülieknek, de a felnőtteknek is szóló előadással lép színpadra a Zug.zone-ban.

Kedden, október 18-án a magyar publikumnak, azon belül a 3 éven felülieknek, különösen ajánljuk 11:00 órától a debreceni Vojtina Bábszínház művészei vendégszereplését a Tessék engem megmenteni! című előadással a Magyar Operában. Érdekesnek ígérkezik továbbá a szentpétervári (Oroszország) Kvam Társulat felnőtteknek szóló Hogy tudsz a semmiből mindent létrehozni? című nonverbális előadása, amelyet 18:00 órától a Puck Bábszínházban adnak elő.

Szerdán, október 19-én a 8 éven felüli magyar anyanyelvű gyermekeket 10:00 és 12:00 órától a Puck Bábszínházban a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Apakaland című előadása várja. Párhuzamosan ezzel, 10:00 órától játssza a marosvásárhelyi Ariel Bábszínház magyar tagozata A brémai muzsikusok című előadást a monostori Dacia moziban. A bérmai muzsikusok 5 éven felülieknek szól. A fesztivál egyik különleges programja a 15:00 órától a Szabók bástyájában Szentirmai László vezetésével megvalósuló beszélgetés, amelynek címe: A báb és a bábos – Találjunk optimális határt kettejük között. A napot a dániai Sofie Krog Színház művészei zárják, akik 18:00 órától a Puck Bábszínházban bemutatják A ház című, angol nyelvű és 12 éven felülieknek szóló előadásukat.

Csütörtökön, október 20-án ugyancsak lesz magyar nyelvű előadás, mégpedig 10:00 és 11:30 órától a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata Az égig érő fa című előadást mutatja be 3 éven felülieknek a Puck Bábszínház színpadán. Ugyanott este 18:00 órától pedig az 5. életévüket betöltött érdeklődők számára a ljublianai (Szlovénia) Mini Színház Hófehérke című, angol nyelvű előadására kerül sor.

Pénteken, október 21-én a fesztivál utolsó előadására, a Metamorfózisokra 17:00 órától kerül sor, amelyet a brassói Arlechino Bábszínház társulata mutat be román nyelven a Puck Bábszínházban. Ez az előadás 12 éven felülieknek ajánlott. Ugyanitt 19:00 órától Slobodan Markovic, a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál igazgatója, a zsűri elnöke tart előadást, majd 20:00 órától kerül sor az idei Puck Nemzetközi Báb- és Marionettszínházak Fesztiváljának díjkiosztó gálájára.
A teljes program itt olvasható. Mindenkit várunk az előadásokra! Helyeket foglalni Sipos Krisztina közönségszervezőnél lehet a 0731-837693-as telefonszámon. Egy jegy ára 7 lej.

sz
-------------------------------------------------------------

 
XIV. Puck Nemzetközi Báb-és Marionettszínházak Fesztiválja
 
2015. október 12-15.
 
 
A Sorin Crisan teatrológusból, Daniel Stanciu rendezőből, Carmen Stanciu teatrológusból,  Decebal Marin színészből és Katona József rendezőből álló zsűri a következő díjakat ítélte oda:
 
 
Nívódíj:  Cristian Pepino a Madarak Tanácskozása/Adunarea Păsărilor című előadás magas művészi színvonaláért (Țăndărică Animációs Színház, Bukarest)
 
Legjobb alakításex aequo
              Lucian Orbean Ciorică szerepében nyújtott alakításért, Cai verzi pe pereți előadás, Ciufulici Ifjúsági- és Gyermekszínház, Ploiești
              Adrian Dobrescu a Miaunilă és Miauno Miaunos Laptes szerepében nyújtott alakításáért, Aventurile lui Chilli Ramirez előadás, Arlechino Bábszínház, Brassó

Legjobb szövegkönyv:  Gabriel Apostol a Cai Verzi pe pereți című előadás dramaturgiai koncepciójáért, Ciufulici Ifjúsági- és Gyermekszínház, Ploiești
 
 
Legjobb díszlet:  ex aequo
         Mátravölgyi Ákos A kis December király, Vojtina Bábszínház, Debrecen
         Mihai Pastramagiu Aventurile lui Chilli Ramirez előadás, Arlechino Bábszínház, Brassó 
 
 
Különdíjak:
 
Verstől versig hajt a csordás, Cimborák Bábszínház, Sepsiszentgyörgy
Kányádi Sándor költői világának művészi látvánnyá formálásáért
 
Urmánczi Jenő, Vincze Tímea, Csokán Raul a Ha én lennék Mátyás király… előadásban nyújtott csapat- és játékszellemért
 
Cătălin Lungu a Habarnam szerepének megformálásárt, Școala lui Habarnam, Guguță Bábszínház, Chișinău
 
----------------------------------------------------


XIV. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja

2015. október 12-15.

 

A fesztivál előadásai

HÉTFŐ, OKTÓBER 12.

9.30 és 11.30 óra HABARNAM ISKOLÁJA/ ȘCOALA LUI HABARNAM

„Guguță” Városi Bábszínház, Chisinău, Moldvai Köztársaság- Puck Bábszínház

11 óra A KIS DECEMBER KIRÁLY

„Vojtina” Bábszínház, Debrecen, Magyarország- Kolozsvári Magyar Opera

13 óra MADARAK GYÜLEKEZÉSE/ADUNAREA PĂSĂRILOR

„Țăndărică” Animációs Színház- Diákművelődési Ház

17 óra Manó Expressz- kerekasztal-beszélgetés

Puck Bábszínház terme

18 óra AZ ABLAK/FEREASTRA

Syncret Társulat Iași – Kaszinó épülete, Sétatér

KEDD, OKTÓBER 13.

10 és 11.30 FANTASIA/FANTASIA

Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, Marosvásárhely- „Lucian Blaga” Nemzeti Színház

11.30 KORTYONDI KIRÁLY

“Ariel” Ifjúsági és Gyermekszínház, Marosvásárhely – “Gheorghe Dima” Zeneakadémia

10 és 11.30 óra VERSTŐL VERSIG HAJT A CSORDÁS

Cimborák Bábszínház,  Sepsiszentgyörgy- Puck Bábszínház

16 óra Báb-maszk-szöveg-színpad- kerekasztal-beszélgetés

Bulgakov Kávézó

18 óra SEHEREZÁDÉ TÖRTÉNETE/POVESTEA SEHEREZADEI

Puck” Bábszínház- Puck Bábszínház

 

SZERDA, OKTÓBER 14.

10 és 11.30 óra A MACI ÉS ÉVSZAKOK/URSULETUL SI ANOTIMPURILE

Prichindel Bábszínház, Gyulafehérvár- Puck Bábszínház

10 és 11.30 ZÖLD LOVAK A FALON/CAI VERZI PE PERETI

“Ciufulici” Gyermek- és Ifjúsági Színház, Ploiesti-  „Lucian Blaga” Nemzeti Színház

10 és 13  óra EZEREGY HATÁR ( ALADIN TÖRTÉNETE)/ O MIE SI UNA DE FRONTIERE (POVESTEA LUI ALADIN)

Regina Maria Színház, Arcadia Társulat- Tisztek Háza

18 óra  SZEGÉNY DZSONI ÉS ÁRNIKA

Puck” Bábszínház- Puck” Bábszínház

 

CSÜTÖRTÖK, OKTÓBER 15.

10 és 12 óra A HELYSÉG KALAPÁCSA

Liliput Társulat, Nagyvárad- Puck Bábszínház

10 és 12 óra CHILLI RAMIREZ KALANDJAI/AVENTURILE LUI CHILLI RAMIREZ

Arlechino Színház, Brassó- Tisztek Háza

18 óra A RÚT KISKACSA/ RĂȚUSCA CEA URÂTĂ

Puck Bábszínház- Puck Bábszínház


 ------------------------------------------------------------------------

A 2014-es Puck Báb –és Marionettszínházak
Nemzetközi Fesztivál díjazottai


 
1.      Legjobb előadas ex aequo : Krafff, Theatre de Romette, Franciaország
 
                               Visual Poems, Jordi Bertran Társulat, Spanyolország
 
2.      Legjobb rendezés:  Daniel Stanciu a Fata babei si fata mosneagului, Tandarica Bábszínhaz, Bukarest
 
3.      Díszlet:  Eugenia Tarasescu-Jianu Turandot kisasszony  előadás díszletért, Ariel Gyermek – es Ifjusagi Szinhaz, Marosvásárhely
 
4.      Alakítasért Alexandru Dobrescu –Tanacsádó szerep-, Mágikus fuvola, Brassoi Arlechino Színház
 
5.      Oklevél a hagyományok kortárs feldolgozásáért :
 
         Egyed Emese, dramaturg- Tengerszem tündére, Puck Bábszínház, Kolozsvár
 
         Cimborák Bábszínház, Sepsiszentgyörgy- A szegény ember királysága előadásért
 
         Licurici Bábszínhaz, Kisinyov: Cainii cu colaci in coada előaásért
 
 
 
 
 
Különdíjak:
 
Csortán Márton bábszínész úrnak a bábművészet fáradhatatlan népszerűsítéséért
 
Epaminonda Tioutiu diszlettervező úrnak a Puck Bábszínház előadásaiban alkotott látvanyvilag kifinomult műészi értékéért.

festival 2014


Program Puck Festival 2014